Bancair lenen nog steeds lastig voor Starter of MKB; 6 tips
Geplaatst op 30-09-2017
Het CBS toonde het laatst weer aan: ondernemers in het Nederlandse MKB ondervinden problemen bij het afsluiten van bancaire leningen, in tegenstelling tot andere Europese landen. Bijna 25% van de aanvragen wordt afgewezen door de bank. Startende bedrijven zonder onderpand hebben misschien nog wel minder te zoeken bij een bank.
Geen wonder dat er de afgelopen jaren steeds meer vormen van alternatieve financiering beschikbaar kwamen: crowdfunding, factoring, business angels/ informals, kredietunies, online Fintech, etc. Je kan als ondernemer dus kiezen uit verschillende alternatieven. Er wordt alleen wel een behoorlijk scala aan voorwaarden gesteld waar de ondernemer en zijn onderneming aan moet voldoen. In principe zijn de voorwaarden per kanaal en per partij weer verschillend. Ben je een ondernemer en op zoek naar alternatieve financiering? De onderstaande 6 tips bieden een basis voor een goede voorbereiding van je zoektocht!
Tip 1: Voor welke termijn zoek je financiering?
Deze vraag is essentieel. Zoekt je startvermogen voor je startup/ onderneming? Dan is het goed om te zoeken naar financieringen die over een langere periode terugbetaald kunnen worden en die bijvoorbeeld het eerste jaar aflossingsvrij zijn. Als je alleen een financiering nodig hebt om op korte termijn belangrijke facturen te kunnen voldoen, dan is een 'korte' financieringsvorm wat handiger.
Tip 2: Stel zelf de financiële prognose op
Eén van de vereisten voor praktisch alle financieringsaanvragen is een financiële prognose. Veel ondernemers kiezen ervoor om de eigen accountant deze te laten opmaken. Op deze manier sluiten balans, liquiditeitsprognose en exploitatiebegroting mooi op elkaar aan. Een nadeel van het laten opmaken van een prognose door je accountant is dat de visie en verwachtingen van de ondernemer vaak niet goed hierin terugkomen. Door als ondernemer zelf een financiële prognose op te stellen en hierin een financiële bemiddelaar zoals bijvoorbeeld Pooledfunds te laten meelopen, is de kans groot dat je prognose beter is onderbouwd en dus beter aan potentiële financiers uit is te leggen.
Tip 3: Check de betrouwbaarheid
Je financier is een belangrijke relatie. Ongetwijfeld zal de financier uitvoerig onderzoeken in hoeverre je als ondernemer geloofwaardig bent en bijvoorbeeld je kredietwaardigheid (en noteringen) controleren. Het is goed om zelf als ondernemer ook het omgekeerde te doen, kijk met welke financier je te maken hebt en waarom juist deze partij zo van waarde is voor jou en je bedrijf (nog los van de waarde die zit in het verschaffen van kapitaal).
Tip 4: Gestapeld financieren?
Gestapeld financieren houdt in dat je meerdere financieringsvormen combineert. In de tijd dat vrijwel alle financieringen via de bank geregeld werden, gebeurde dit eigenlijk ook al: zo werden een lening, debiteurenfinanciering en lease vaak tegelijk afgesloten. Een belangrijk verschil is nu dat er verschillende externe partijen/ financiers gecombineerd worden en er is veel meer mogelijk. Dit kan als belangrijk voordeel hebben dat de uiteindelijke financiering passender is dan één standaard financieringsvorm, maar betekent ook meer en andere verplichtingen en afspraken. Gestapeld financieren is een vak op zich, een ambacht. Er zijn in Nederland nog niet zoveel bedrijven die dat ambacht goed beheersen. Pooledfunds is er één van.
Tip 5: Inventariseer de verschillende spelers
Inmiddels staat de teller van het aantal partijen dat alternatieve financiering aanbiedt in Nederland al ruim boven de 250. De keuze is enorm, wat het kiezen niet per se eenvoudiger maakt. Voordat je gaat kiezen voor crowdfunding, crowdfactoring, voorfinanciering via subsidies, business angels, inkoopfinanciering, supply chain finance -of combi's van dit al - is het dus goed om eerst overzichtelijk te hebben wat er zoal komt kijken bij deze manieren van financieren en wat de consequenties zijn.
Tip 6: Begin bij jezelf
Hoe je het ook bekijkt, extern laten financieren kent een prijs. "Geld lenen kost geld"; iedereen kent de slogan. Niet alleen lenen, maar uiteraard alle vormen van financiering. Alles wat je zelf kan financieren is daarom meegenomen; zijn er kosten te schrappen?, kunnen bepaalde marges verhoogd worden? Is er nog ergens 'easy or cheap money' te regelen? Misschien alleen voor de korte termijn, maar dat bied je de ruimte om de lange termijn financiering te (laten) regelen. Zijn er misschien betere verdienmodellen, zie je bepaalde lead-kanalen over het hoofd? Zoek je er eigenlijk nog een partner bij die met je mee wil werken en netwerk inbrengt? Alle relatief kleine beetjes kunnen bijdragen aan het dichten van het totale financieringsgat, nog vóórdat de externe financiers worden ingeschakeld. Het is zo verhelderend en nuttig om bijvoorbeeld 2 uurtjes met ons te gaan zitten, je businessmodel onder de loep te houden en nieuwe werkbare ideeën op te doen die je op korte termijn al winst opleveren.